Lilian Boudewijn-Slaats

Rituelen, afscheid & begeleiding

Begeleiding

Het rouwproces

Het overlijden van iemand van wie je houdt..
We krijgen hier in ons leven allemaal mee te maken. Iemand met wie je een speciale band had, valt zo maar weg. De wereld staat stil. De grond is onder je voeten verdwenen. Niets is meer zoals het was. Het leven gaat door. Hoe doe je dat?

Rouwen kost veel energie. Gaat gepaard met veel emoties: Pijn en verdriet. Angst, onzekerheid, wanhoop, boosheid. Het kan zelfs zijn dat je helemaal niets meer voelt.
Kan ook gepaard gaan met allerlei lichamelijke klachten: moe zijn, je niet kunnen concentreren, hartkloppingen en tal van andere klachten.

Rouwen is geen ziekte. Het is hard werken!
Het ene moment ben je verliesgericht bezig: Je hebt een dierbaar iemand verloren en moet daarin een weg zien te vinden om door te leven. Het andere moment ben je herstelgericht bezig. Het dagelijks leven moet ook verder gaan. Het is belangrijk dat beide kanten aandacht krijgen en in evenwicht blijven.

Maar al te vaak wordt door de omgeving opgelegd wanneer het rouwproces beƫindigd moet zijn. Het gebrek aan mogelijkheden je over je verlies te kunnen uiten kan blokkerend werken.

Met een ervaringsdeskundige hierover praten kan veel oplossen.

 

 

 

 

 

Het rouwproces bij kinderen

Afhankelijk van de leeftijdsfase, ontwikkeling en ervaring waarin een kind verkeert, rouwt het anders.
Vanaf het moment dat kinderen zich kunnen hechten, de geboorte, kunnen ze verlies aanvoelen. In de vorm van verlatenheid. Ook voelen ze wanneer hun ouders rouwen.

Kinderen zijn verrassend veerkrachtig. De meesten lukt het goed het verlies te verwerken. Er zijn echter ook veel kinderen, die er moeite mee hebben. Dan stagneert de verliesverwerking.
Als ouder merk je vaak aan kleine dingen dat het niet goed gaat.

Het is ook belangrijk uw kinderen bij de afscheidsviering te betrekken. Er is veel informatie en werkmateralen over rouwverwerking bij kinderen. Om hen al spelend en knutselend te helpen hun gevoel over het verlies te uiten.

Praten met een onafhankelijke deskundige kan emotionele of psychosociale problemen voorkomen.