Over Sjoerd

Sjoerd van den Boom (1964) is al sinds 1990 beeldend kunstenaar. Hij heeft zijn opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen waar hij de schilderrichting volgde. Na een aantal jaren veelal in opdracht te hebben gewerkt is Sjoerd, voor zijn gevoel, nu echt met zijn vrije werk begonnen. Een compleet nieuwe insteek is het abstract gaan werken, op zoek naar nieuwe ervaringen in het schilderproces. Waar Sjoerd zijn werk vroeger bestond uit schilderijen vol symbolieken is hij nu volledig vanuit een andere werkwijze gaan schilderen. Niet meer overdenken, voorstudies maken en schetsen uitwerken op het doek, maar nu meteen schilderen op het witte doek. Deze manier van werken ervaart Sjoerd als een veel directere manier van uiten. Na zijn eerste serie abstracten landschappen is hij momenteel bezig met zijn abstracte werk. Kleur, compositie en structuur bepalen de sfeer en inhoud van zijn schilderijen. Ieder schilderij is een voorloper van het volgend schilderij geworden. Daarmee is een continue zoekproces ingezet door de kunstenaar.

Werk van Sjoerd van den Boom bevindt zich in vele bedrijven, gemeentes en bij vele particulieren in binnen- en buitenland. Exposities van zijn werk vonden plaats in Nederland (Amsterdam, Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Den Haag, Kapelle, Rotterdam, Apeldoorn, Middelburg), België (ST.Niklaas, Antwerpen, Gent, Oudenaarde) en Spanje (San Feliu en Barcelona), Duitsland (Frankfurt).

De kunst

Als beeldend kunstenaar ben ik betrokken bij allerlei fases van en in het leven. Als mens ben ik betrokken bij mensen die willen en kunnen delen. Niet al te vaak kom je mensen tegen met wie je een ‘lijntje’ hebt. Door allerlei persoonlijke omstandigheden worden mensen aan elkaar geklikt, omdat het klikt. Soms kun je mensen iets bieden, maar meestal geven juist die mensen je meer dan ze ooit hadden gedacht. Zo is ook onze samenwerking en vriendschap ontstaan.

De schilderijen in het boek komen uit mijn atelier en zijn wonderwel passend bij de gedichten van Danielle gekomen. Lezend door de gedichten van Danielle werd me duidelijk dat mijn schilderijen een combinatie zijn geworden met haar gedichten. Nadat ik eerder voor Huub en Lilian het portret van Daniélle mocht maken heb ik veel contact met ze gehad en behouden. Dat ik later ook aan dit boek heb mogen meewerken heb ik als bevoorrecht ervaren.

Voor mij zijn schilderijen een uiting van mijn ziel. Zo zie ik ook de gedichten van Daniëlle en samen vormen ze 1 geheel van zielsverwanten.

Ik wens U veel kijkplezier.

Sjoerd van den Boom

sjoerdvandenboom