Coaching

In ons leven krijgen we onvermijdelijk te maken met verlies en veranderingen. Dit kan het verlies zijn van iemand van wie je houdt. Iemand met wie je een speciale band had valt zomaar weg. De wereld valt stil. De grond is onder je voeten verdwenen. Niets is meer zoals het was. Het leven gaat door. Hoe doe je dat?

Ook kun je te maken krijgen met het verlies van je gezondheid of die van naaste familieleden, echtscheiding, een grote reorganisatie of het verlies van je baan. Bij elke verandering hoort onvermijdelijk afscheid. Dat maakt transitiemomenten zo lastig. Of loop je zonder aanwijsbare reden vast, omdat je het contact met jezelf hebt verloren.

Hoe gaan we om met weerstand of andere emoties die ontstaan bij onszelf en bij anderen? Hoe zou het zijn wanneer je stralend jezelf kan zijn? Jouw passie leeft? Jouw eigen authentieke levenspad loopt, precies zoals je bent? Ongeacht wat anderen van je denken? Hoe versterk je je intuïtie, ontdek je je innerlijke stem? Leef je je leven volgens jouw innerlijke kompas? Soms is daar een stukje begeleiding bij nodig. Die wil ik je graag bieden. Hoe gaan we om met weerstand of andere emoties die ontstaan bij onszelf en bij anderen?

De basis hiervoor ligt al besloten in onze hechting: Onze vroegste ervaringen van veiligheid, verschaft door onze ouders of verzorgers, onze eerste ‘secure bases’.

 

Wie niet in verbinding staat met zichzelf kan zich ook niet verbinden met anderen.

Verbinding is de reden waarom we hier zijn. Het geeft zin en betekenis aan ons leven.

Brené Brown

Secure Base Coachen

Een ‘secure base’ is een persoon die, of een plaats, doel of object dat een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg verschaft. Het is tegelijkertijd een bron van inspiratie en energie, zodat we op onderzoek kunnen gaan, uitdagingen aannemen en risico’s durven nemen.

In ons leven ontmoeten we, naast onze ouders, meerdere ‘secure bases.’ Dit kunnen familieleden, vrienden, docenten, leidinggevenden of situaties zijn, die ons enerzijds veiligheid bieden en ons anderzijds vanuit die veiligheid uitdagen stappen te zetten, die we anders misschien niet hadden durven nemen. Ook als het lastig is, zijn ze er voor ons als een bron van inspiratie en vreugde.

De mate van veiligheid die er is en in onze vroegste jeugd was, bepaalt hoe we met moeilijke situaties hebben geleerd om te gaan. Dit is dus voor iedereen anders.

Soms is daar een stukje begeleiding bij nodig. Die wil ik u graag bieden.

Als coach wil ik die ‘secure base’ zijn voor mijn cliënten en begeleid ik hen bij het aanspreken van hun natuurlijke veerkracht. Daarbij help ik hen mentale en emotionele blokkades, rouw, verstoorde relaties, lichamelijke klachten, burn-out te onderkennen en nieuw perspectief te vinden, opdat er weer verbinding ontstaat met de omgeving en de mensen om hen heen.

Laat het me weten als u iets voelt voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit kan zowel fysiek als online. Vervolgens bepaalt u zelf of ik iets voor u kan en mag betekenen.

Intuïtief systemisch coachen en familieopstellingen

Naast het feit dat we in ons leven meerdere secure bases ontmoeten, kent ons leven van jongs af aan vele systemen. Daarin groeien we op en ontwikkelen we ons. Eerst met onze opvoeders, vervolgens binnen onze schoolklas of vereniging en weer later werken wij in teams, organisaties. Systemen, met elk hun eigen dynamisch krachtenveld.

Systemisch werk is een krachtige methodiek om verborgen belemmeringen zichtbaar te maken. Personen worden hierbij niet op zichzelf gezien maar als onderdeel van hun context. Iedereen heeft een plek in het systeem, er is sprake van ordening.

Wanneer problemen in een specifieke situatie op psychologisch niveau niet toereikend kunnen worden opgelost en stagneren, kunnen interventies vanuit systemisch denken door een familieopstelling juist een nieuw en verrassend licht werpen, en kan ruimte en rust ontstaan, zodat je meer in contact komt met je eigen levenskracht.

Je familiesysteem kun je zien als de grond waarin je geworteld bent. Familieopstellingen kunnen een weg zijn om je wortels te ontdekken en ze van allerlei zaken te bevrijden.