Op 3 december 2023 vond bij JacDanst te Bergen op Zoom de presentatie plaats van het nieuwe boek ‘Jij ontbreekt aan mij’, van Mirjam Rotenstreich, dat uitkwam op 31 oktober jl. In combinatie met de gedichten ‘In mijn hart heb jij een huis’ en ‘Overal waar ik ben zie ik jou’, uitgevoerd door kleinkunstenaar Olaf Heijn en violiste Annejo de Keijzer.

Het zal medio oktober geweest zijn, dat Mirjam, die ik al sinds 2014 volg nadat ik van Mirjam en Adrie een quote op de cover van mijn boek mocht zetten, me een appje stuurde met een foto van de cover van haar nieuwe boek ‘Jij ontbreekt aan mij.’ Tijdens dit app-verkeer bood Mirjam spontaan aan in aansluiting op Wereldlichtjesdag een presentatie te komen geven.

Ruim 13 jaar geleden is het inmiddels alweer, dat in de nacht van Pinksterzondag, Tonio van der Heijden werd aangereden op zijn fiets. Een lange halve dag later overleed Tonio in het bijzijn van zijn ouders Mirjam en Adrie. Hun enige zoon zou 3 weken later 22 zijn geworden.

Exact één jaar na het ongeluk, in mei 2011, publiceerde Tonio’s vader, de bekende auteur A.F.Th. van der Heijden, de Requiemroman Tonio, die door enkele honderduizenden mensen gelezen is en ook werd verfilmd, over de dood van zijn zoon Tonio en de periode van rouw erna. Het boek sleepte diverse prijzen in de wacht en meer dan 100.000 mensen zijn de film gaan zien.

Nu, 12 jaar later kunnen we eindelijk het onverhulde verhaal lezen van Tonio’s moeder Mirjam: ‘Jij ontbreekt aan mij’. Niet alleen van der Heijdens rouw is literatuur geworden. Ook die van Mirjam Rotenstreich, Het is háár zoektocht en poging om vorm te geven aan haar leven als moeder van een overleden kind.

Het is géén melodramatisch of sentimenteel boek. Het is ook géén boek dat ‘té erg’ of té verdrietig is. Mirjam schrijft eerlijk, sterk en vaak analytisch over zichzelf en haar ervaringen. Soms zelfs bijna monter. Ze is zich bewust van de onmogelijkheid om aan mensen die zelf géén kind hebben verloren, écht duidelijk te maken hoe dat is en voelt.

Maar ondanks die onmogelijkheid, doet ze een bewonderenswaardige poging. Een héél geslaagde poging: Het is niet voor niets dat de vierde druk van het boek inmiddels in de maak is. 

De presentatie had de vorm van een interview en de vragen werden aan Mirjam worden voorgelegd door Ad Rooms.