Het blijft een fascinerend schouwspel…. het frisse varenblad dat zich beetje bij beetje, uur na uur, langzaam steeds verder uitrolt. en zich binnen enkele dagen tot als een schitterende varen ontvouwt, in al haar pracht. Een schouwspel waar we elk voorjaar weer van kunnen genieten. Dag na dag.

Koru

Koru

Duizenden jaren geleden, lang voordat er sprake was van geschreven taal, gaven de de Maori’s in Nieuw Zeeland al diepere betekenis aan het uitrollende varenblad. Ze noemden het Koru en het werd het symbool voor nieuw leven, Voor vernieuwing, groei, vitaliteit, spiritualiteit en ontwikkeling. 

Twist

Twist

Daarnaast ontleenden ze aan de verwevenheid van de bladeren nog een symbool: De Twist. De verstrengeling vertegenwoordigt de band tussen mensen, ontstaan door vriendschap, liefde of bloed… Een band, die nooit zal verwateren. Ook niet als zij voor zeer lange tijd van elkaar worden gescheiden. Het symboliseert de eeuwigheid.

Daarnaast staan de wendingen in het symbool voor het levenspad van elke mens, ongeacht wat er met hem of haar gebeurt.

De Twist kent geen eindpunt. zullen altijd met elkaar verbonden blijven. Eigenlijk is er weinig veranderd in deze wijsheid van duizenden jaren geleden.

Twist

We hebben anderen nodig om te leven, kunnen alleen groeien en bloeien met andere mensen om ons heen.

Zoals elk varenblad zijn ruimte neemt om zich uit te ‘ont-wikkelen’, zo hebben ook wij mensen ruimte nodig om ons te kunnen ontplooien en groeien, om ons te kunnen manifesteren in al onze pracht. Daarvoor hebben wij de mensen nodig om ons heen, of het nu onze partners zijn, familieleden, buren, collega’s of vrienden. De mens is immers een sociaal wezen. We hebben anderen nodig om te leven,  kunnen alleen groeien en bloeien met andere mensen om ons heen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website, accepteer je het gebruik van cookies. 

Ontdek meer van Lilian Boudewijn-Slaats

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder