Enkele maanden geleden zijn we door het nieuwe coronavirus ineens beland in een situatie, die door velen van ons als onzeker, beangstigend bedreigend en oncontroleerbaar wordt ervaren. Een situatie die nog eens wordt versterkt voor hen, die al kwetsbaar waren, of door het uitbreken ervan hard getroffen werden:

 • Zo gebeurt het momenteel, dat mensen een rouwproces doormaken en dat in alle eenzaamheid moeten volbrengen,
 • Hebben mensen hun geliefde of ouder op afstand zien sterven, zonder persoonlijk afscheid te hebben kunnen nemen, hun hand te hebben kunnen vasthouden en daadwerkelijk met eigen zintuigen het overlijden van hun geliefde te hebben kunnen waarnemen. Dit is ongelooflijk zwaar!
 • Hebben mensen een ouder zien sterven zonder dat er gelegenheid was conflicten of onuitgesproken zaken nog bespreekbaar te kunnen maken. Ze dragen dat met zich mee.
 • Heeft men afscheid moeten nemen van geliefden in het fysieke gezelschap van enkel de naaste familie, wat met de juiste rituelen is te ondersteunen maar toch niet helemaal hetzelfde is als fysieke aanwezigheid van en contact met de zo nodige eigen kringen om ons heen

Angst

Ook Angst kan mensen gijzelen, in zijn greep houden.

 • De dreiging van besmetting door het coronavirus zorgt bij veel mensen voor geestelijke en lichamelijke klachten. Collectieve machteloosheid, piekeren, prikkelbaar worden, klachten van depressieve aard.
 • Angst voor de dood.
 • Eenzaamheid Kan ook leiden tot angst, het ronddraaien in kringetjes, gevoelens van uitzichtloosheid.
 • Verlies van toekomstperspectief. Ziekte of het (dreigende) verlies van een inkomensvoorziening kan gevoelens van onveiligheid oproepen, stress en denken in een neerwaartse spiraal.
 • Ook het thuiswerken in de nabijheid van het hele gezin gedurende een langere periode kan stress oproepen.

Het is goed, dat de situatie zich inmiddels zo heeft ontwikkeld, dat de Lock down nu beetje bij beetje wordt versoepeld en er langzaam weer mogelijkheden ontstaan voor beweging in bredere kring en het zo belangrijke fysiek contact met de mensen om ons heen. Desondanks kunt u het gevoel hebben zich in een impasse te bevinden, vast te lopen, even geen perspectief meer zien.

 

Wat kan ik voor u betekenen?

 

Individuele online begeleiding

Bent u een nabestaande in Coronatijd? Dan bied ik u graag een luisterend oor en mijn professionele begeleiding. Tot 1 juli geef ik u graag de gelegenheid gratis gebruik te maken van 2 gesprekken van 45 minuten, waarin ik u zal ondersteunen in uw specifieke situatie en u kan begeleiden in het dragen van uw verlies. Dit kan op afspraak

Online Corona begeleiding nabestaanden groep

(max 6 personen, duur 1,5 uur, tweewekelijks)

 • Hoe is het met u?
 • verliescoaching/educatie
 • mindfulness, meditatie
 • Afsluiting met een tekst of gedicht

Do 28 mei 2020,
Do 11 juni 2020
Do 25 juni 2020   

Tijdstip 20:00 uur

Online Corona begeleiding groep ‘Praat het van je af’

(max 6 personen, 1,5 uur, tweewekelijks)

Bent u angstig, eenzaam, gespannen of ziet u even geen perspectief? Praat het van je af. Ik zal u er graag in begeleiden.

Do 4 juni 2020
Do 18 juni 2020

Tijdstip 20:00 uur

Wilt u van een van deze mogelijkheden gebruik maken?

Telefoonnummer 06-10902329 of per info@lilianboudewijn.nl